Μάλτα

Η Μάλτα είναι μια μικρή νησιωτική χώρα μεταξύ της Σικελίας και την Αφρικής, στο κέντρο της Μεσογείου. Το τοπίο χαρακτηρίζεται από χαμηλούς λόφους και πετρώδεις ακτές. Είναι ιδιαίτερα πυκνοκατοικημένη με πληθυσμό 400000. Έχει έντονη εκκλησιαστική παράδοση προσανατολισμένη στο ρωμαιοκαθολικισμό.

Η σημαντικότερη ιστορική περίοδος είναι όταν τα νησιά διοικήθηκαν από το Τάγμα των Ιπποτών του Αγίου Ιωάννη του Βαπτιστή της Ιερουσαλημ από 1530 ως το 1798. Το 1565 η Μάλτα άντεξε την πολιορκία των Οθωμανών Τούρκων. Υπό το φόβο νέας πολιορκίας, οι ιππότες έχτισαν την Βαλέτα μια υπέροχη νέα πόλη γεμάτη από κτίρια σε ρυθμό μπαροκ, εκκλησίες, νοσοκομείο και παχια τείχη. 
Βαλέτα - Ένα μωσαικό από πολυώροφα κτίιρα
Η αίγλη της παλιάς πόλης και των άλλων πόλεων γύρω από το μεγάλο λιμάνι είναι εμφανής. Αναμφισβήτητα η πόλη της Βαλέτα είναι το κύριο αξιοθέατο της Μάλτας.
Ο ναός των Καρμελιτών, ενός άλλου τάγματος της Ιερουσαλημ

Στη πόλη της Βαλέτα η κύρια ατραξιον είναι ο ναός του Αγίου Ιωάννη με το πλούσιο εσωτερικό του, τα 8 παρεκκλήσια αφιερωμένα στις γλώσσες των ιπποτών και τα έργα του ζωγράφου Καραβάτζο.
Το εσωτερικό του Αγίου Ιωάννη του Βαπτιστή στο κέντρο της Βαλέτα, του καθεδρικού που έχτισαν και στόλισαν στους αιώνες οι ιππότες
Άλλα αξιοσημείωτα είναι το παλάτι του μάγιστρου του τάγματος και το πολεμικό μουσείο στο φρούριο του αγίου Έλμο. Σας συνιστώ να παρακολουθήσετε το φιλμ "Malta Experience" που προβάλλεται δίπλα στο πολεμικό μουσείο και περιλαμβάνει μια ξενάγηση στο νοσοκομείο του τάγματος. 

Η θέα απο τους κήπους Μπαράκα είναι καταπληκτική και θα μου μείνει αξέχαστη. Οι 3 πόλεις του λιμανιού είναι άξιες επίσκεψης. Το φρούριο του Αγίου Αγγέλου στην άκρη της πόλης Μπιργκού (μια από τις πόλεις) μπορεί να περπατηθεί γύρω από τα τείχη και να δείτε την Βαλέτα απέναντι. Αν δεν πάτε γύρω από το φρούριο, υπάρχει ένα άνοιγμα προς την Καλκάρα (η Καλκάρα δεν ανήκει στις 3 πόλεις).
Ο κόλπος της Καλκάρα


Τα ξύλινα μπαλκόνια των σπιτιών στη Μπιργκου, μια απο τις 3 πόλεις του μεγάλου λιμανιού


Οι στρατώνες στο φρούριο του Αγίου Έλμο, που γυρίστηκε στη δεκαετία του 70 η ταινία "Εξπρες του Μεσονυχτίου"

Άποψη της Βαλέτα
Στο κέντρο της Μάλτας βρίσκεται η παλιά πρωτεύουσα, η Μντίνα (από την αραβική λέξη μεδίνα που σημαίνει τειχισμένη πόλη). Τα κτίρια εδώ είναι εμφανώς διαφορετικά και ανήκουν στους απόγονους των παλιών ευγενών πριν την έλευση του τάγματος.

Αν μπορέσετε, πρέπει να επισκεφτείτε το νησί του Γκότζο στα βόρεια. Εκεί ο πληθυσμός είναι 25000 και θα μπορέσετε να δείτε περισσότερο πράσινο. Το Γκότζο είναι αισθητά πιο συμμαζεμένο. Οι δρόμοι είναι καλύτεροι και οι οικισμοί αρκετά όμορφοι. Πρωτεύουσα του νησιού είναι το Ραμπατ ή Βικτώρια. Η Βικτώρια έχει τη δικιά της μεδίνα που ονομάζεται Σιταντέλα (Citadella).

Βικτώρια, η πρωτεύουσα του Γκότζο

Το μπλε παράθυρο

0