Αγία Σοφία - Αρόη - Σύνορα - παλιά πόλη Πάτρας

Ο καιρός σήμερα ήταν βροχερός και χάλασε τα σχέδια μου για ποδηλατική εξόρμηση. Γύρω στις τρεις το μεσημέρι αποφασίσαμε να πάμε μια βόλτα στην Αρόη από Αγία Σοφία μέσω από τον ημιτελή δρόμο του μικρού περιφερειακού δρόμου της Πάτρας. Πρόσφατα τα έργα έχουν ξεκινήσει ξανά, μετά από πολύχρονη διακοπή, από την άλλη πλευρά της πόλης στα Ταμπάχανα (είναι τουρκική λέξη).

Ο μινι περιφερειακός δρόμος της Πάτρας ξεκινά από το άνω τέρμα της οδού Αγίας Σοφίας. Πάρτε το με τα πόδια και μη φοβηθείτε να περάσετε το τούνελ!
Ο δρόμος σε πολύ σύντομο διάστημα πεζοπορίας (γύρω στο ένα χιλιόμετρο) καταλήγει στα ερείπια του Ρωμαϊκού υδραγωγείου, ένα μεγαλειώδες έργο που μετέφερε νερό από δεξαμενή στην περιοχή του Ρωμανού στη πόλη της Πάτρας. Στη πορεία θα συναντήσετε μια κατολίσθηση και ένα τουνελ.Κομμάτια του υδραγωγείου εκτός από τον περιφραγμένο αρχαιολογικό χώρο (ο περιφερειακός δρόμος περνά ακριβώς δίπλα) υπάρχουν και στον οικισμό κάτω από το δασύλλιο δίπλα από τα σύγχρονα σπίτια. Το υδραγωγείο λειτούργησε μέχρι και μετά τα μέσα του 19ου αιώνα.


Η Αρόη είναι από τις παλιότερες περιοχές της Πάτρας. Μάλλον έχει καλύτερο μικρόκλιμα από άλλες περιοχές λόγω του ότι είναι χτισμένη πιο ψηλά και έχει ηλιοφάνεια. Μια καλή περιοχή να ζει κανείς με ησυχία και εύκολη πρόσβαση στο κέντρο.

Θέα της νοτιοδυτικής Πάτρας από την Αρόη. Διακρίνεται το νοσοκομείο του Αγίου Ανδρέα και το παμπελοποννησιακό στάδιο.
Καταλήξαμε μετά από σαρανταπέντε λεπτά στα Ταμπάχανα. Η πλατεία είναι κλειστή λόγω των έργων. Τραβήξαμε προς την Παναγία Αλεξιώτισσα για να φτάσουμε στο πάρκο Εγλυκάδας και από κει στα Σύνορα. Ακολουθώντας την οδό 12ου Συντάγματος φτάσαμε πάλι στα Ταμπάχανα και κατηφορίσαμε την οδό Γεωργίου Ρούφου παράλληλης της Γερμανού,

Οδός Γερμανού
Η Ρούφου παρόλο που είναι μια από τις κεντρικές αρτηρίες της παλιάς πόλης είναι ήσυχος δρόμος με χαμηλή δόμηση. Καταλήγει στη Παντάνασσα ένα από τα πιο όμορφα κτίρια της πόλης (ανώτερο από το καινούριο ναό του Αγίου Ανδρέα αλλά και παλαιότερο) με στοιχεία ενός νεοκλασικής αρχιτεκτονικής.

Δείγμα παλιάς κατοικίας επί της Γεωργίου Ρούφου

Το ένα από τα δύο καμπαναριά της, τραυματισμένης από τους σεισμούς, Παντάνασσας.
Μέσα σε μιάμιση ώρα κάναμε μια ωραία και καθόλου κοπιαστική διαδρομή. Απολαύσαμε ένα καπουτσίνο και επιστρέψαμε από τον χιλιοπερπατημένο δρόμο της επιστροφής μέσω της οδού Κορίνθου.

0