Βόλτα στην Πάτρα

Ξεκινώντας από την συνοικία της Αγίας Σοφίας δεν ακολούθησα την συνήθη διαδρομή για να φτάσω στο κέντρο της Πάτρας από την οδό Μαιζώνος ή την οδό Κορίνθου. Περπάτησα τον ολότελα διαφορετικό κόσμο των οδών Ρόδου και της προέκτασης της Κανακάρη (το πλήρες όνομα είναι Κανακάρη - Ρούφου) που είναι και οι δύο παράλληλες της οδού Κορίνθου, διασχίζοντας την συνοικία της Γούβας.

Φυσικά και έχουμε και πολυκατοικίες. Αυτή εδώ είναι δίπλα στο γήπεδο μπάσκετ του Πατρέα.
Η Γούβα είναι λαϊκή συνοικία με κάποια στοιχεία που έχουν διασωθεί της επέλασης των τσιμεντένιων πολυκατοικιών όπως ισόγεια σπίτια με κεραμοσκεπές, στενά δρομάκια, ησυχία και πράσινο στο λόφο του δασυλλίου.

Πράσινο!
Πλησιάζοντας στο κέντρο η δόμηση μοιάζει περισσότερο με ότι έχετε συνηθίσει αλλά υπάρχουν και κάποια πολύ όμορφα διώροφα σπίτια, με αυλές, όμορφες εισόδους με φόντο το δασύλλιο και πολυκατοικίες μεγαθήρια.Η οδός Κανακάρη διακόπτεται στο ύψος του Αρσακείου. Για να περάσεις απέναντι υπάρχει μια χορταριασμένη και στενή τσιμεντένια σκάλα. Στο τέρμα της αντικρίζεις πλέον το γκρίζο του κέντρου.

Οδός Κανακάρη
 Η Πάτρα άκμασε ως ρωμαϊκή και βυζαντινή πόλη. Σε μερικά σημεία όπως στην αρχή της οδόυ Κανακάρη τα ερείπια κτίσματων είναι σε πολύ μκρό βάθος. Η περιοχή της κάτω πόλης που κατοικήθηκε πρώτα ανήκει στην συνοικία του Βλατερού.

Ανασκαφές παραπλεύρως της οδού Κανακάρη που ίσως να είναι βαφεία. Ίσως να άνηκαν στην αρχόντισσα Δανιηλίδα;
Το Βλατερό το ανακάλυψα από το γεγονός πως οι συμμαθητές μου στο φροντιστήριο αγγλικών ζούσαν στο κέντρο και φοιτούσαν στο 9ο γυμνάσιο. Μου ήταν άγνωστη αυτή η συνοικία εκείνη την επόχη όπως και σήμερα σε αρκετούς επισκέπτες αλλά και μόνιμους κατοίκους της Πάτρας. Ανηφόρισα ως την περιοχή που είναι χτισμένο το σχολείο και την παρακείμενη πλατεία. Φτάνοντας, απολαμβάνεις άπλα και πράσινο μόλις πέντε λεπτά από την οδό Κορίνθου!
Οδός Ζαίμη, κοιτάζωντας δυτικά προς τη θάλασσα

Ο λόφος του δασυλλίου, λίγο πιο πάνω κοιτάζωντας ανατολικά!
 Συνεχίζω την περιήγηση μου στην περιοχή κάτω από το φρούριο. Η πρόσβαση στην οδό Δασυλλίου γίνεται μέσα από ανηφορικά σοκάκια που μπερδεύονται με τις αυλόπορτες ισόγειων σπιτιών, αδιέξοδα, χαλάσματα και σκάλες.


Φτάσαμε λοιπόν στα τείχη του φρουρίου, κοντά στα γνωστά νεανικά (και όχι μόνο) μεζεδοπωλεία της περιοχής. Το Κάστρο, όπως αλλιώς λέγεται, ήταν η αρχαία ακρόπολη, με ναό αφιερωμένο στην θεά Άρτεμη, πριν να χτιστούν τα τείχη, το εξαπύργιο με την τάφρο και οι πύργοι.

Κομμάτια του αρχαιοελληνικού ναού στα τείχη του κάστρου.
Η θέα της πόλης από το πάνω μέρος της σκάλας του Αγίου Νικολάου είναι γνώριμη στους περισσότερους. Να μια φωτογραφία στη δυτική πλευρά της πόλης με τον λαβωμένο από τους σεισμούς ναό της Παντάνασσας και στο βάθος του ο τρούλος του Αγίου Ανδρέα με φόντο τον Πατραϊκο κόλπο.

Συνέχισα τη Δασυλλίου που ονόμαζεται σε αυτό το κομμάτι της Παπαδιαμαντοπούλου ως την οδό Λόντου οπότε και κατηφόρισα στην Γερμανού, τον κεντρικό δρόμο της παλιάς πόλης.

Οδός Λόντου. Ένας από τους πύργους του Κάστρου διακρίνεται στο βάθος. Πίσω από τα δημόσια κτίρια βρίσκεται η Πατρινέλα.
Το αρχαίο ωδείο της Πάτρας βρίσκεται στο τέρμα της Γερμανού και χρησιμοποιείται (κακώς) για πάμπολλες παραστάσεις τους καλοκαιρινούς μήνες δεδομένου πως δεν υπάρχει κάποιος κατάλληλος σύγχρονος χώρος (παράξενο μου φαίνεται αυτό). Η προσβαση προς την κάτω (ή αν θέλετε νέα) πόλη έγινε μέσω των σκάλων του Γιογκαράκη με θέα την Ηφαίστου και το ρωμαικο στάδιο. Το στάδιο ανακαλύφθηκε πρόσφατα. Ήταν κυριολεκτικά κάτω από την μύτη μας ακριβώς στο κέντρο της πόλης. Υπάρχει σχέδιο απαλλοτρίωσης των σύγχρονων κτιρίων ώστε να έρθει όλο το κτίσμα στο φως. Η περιοχή είναι απο τα πιο γραφικά και ζωντανα κομμάτια της πόλης ιδιαίτερα ο πεζόδρομος της Γεροκωστοπούλου ουσιαστικά το πιο πολυσύχναστο μέρος πριν την πεζοδρόμηση της Ρήγα Φεραίου.

Ρωμαικό στάδιο. Οι άνθρωποι επί την Ηφαίστου βρίσκονται εκί που ήταν η αρένα του σταδίου. Λέτε να προλάβουμε συναυλίες στο μέλλον στο χώρο της αρένας. Ποιός ξέρει!
Επιστροφή προς ανατολικά από Πατρέως, Όθωνος-Αμαλίας (έχουμε ένα θέμα με την βασιλική οικογένεια εδώ στην Πάτρα). Τελευταία φωτογραφία από ένα ταξιδιωτικό γραφείο που διαφημίζει έκδοση εισιτηρίου για το Μπαρι της Ιταλίας (ή κατά το ελληνικό Βάρις ή Βάρυον).
0