Πάτρα - Καλάβρυτα με ποδήλάτο (ε λίγο πριν τα Καλάβρυτα)

Δείγμα σπιτιού στα Εγγλέζικα
Αφετηρία μας η υγρή Πάτρα με παρέα στον πόνο τον Σπύρο (περί πόνου πρόκειται πέρα από τα ειδυλλιακά τοπία...). Τα παλιά κτίρια κατά μήκος της παραλιακής Όθωνος-Αμαλίας κρύβουν το πρωινό ήλιο. Οι ακτίδες του θα πέσουν πάλι πάνω μου μετά τον ναό του Αγίου Ανδρέα. Πέρασμα από νέο λιμάνι και τα παλιά εργοστάσια της ακτής Δυμαίων. Λίγο ακόμα και φτάνω στα Εγγλέζικα... Στο δεξί σου χέρι τα στοιχειωμένα σπίτια των Άγγλων εμπόρων σταφίδας των αρχών του αιώνα στέκουν ακόμα και στο αριστερό η θάλασσα που παρόλο που ειναι τοσο όμορφη είναι μολυσμένη και κρυμμένη σε πολλά σημεία.

Στροφή στα Ροίτικα για Παυλόκαστρο. Ε λοιπόν εκείνο το κάστρο δε το είδα πουθενά. Σήκωσα το κεφάλι μου να το βρω τριγύρω αρκετές φορές αλλά μάταια. Πρέπει να είναι ακριβώς από πάνω από τον οικισμό.

Από εθνική οδό 111 στρίβω προς Χαλανδρίτσα. Έδρα Βαρωνίας με πύργο στο κέντρο της κωμόπολης αθέατου από το δρόμο. Το καμπαναριό του χωριού έχει επίσης δυτικές επιρροές. Ρίξτε μια ματιά όταν ξαναπεράσετε. Μετά τη Χαλανδρίτσα προς Καταρράκτη περνάω την Μαύρη Άσφαλτο (έτσι δεν την λέμε την ανηφόρα εκεί;). Μετά τη γέφυρα στο Καταρράκτη και μια επική ανηφόρα φτάνω στη στροφή Λεοντίου.

Θέα του Ερύμανθου
Ο Καταρράκτης είναι το πρώτο χωριό από τα τρία χωρία που συναντησα με αρχικό γράμμα Κ. Τα επόμενα είναι  η Καλάνιστρα, ο Κάλανος (Νεζερά) μέρος των περίφημων Νεζερών. Απέναντι βλέπω τον χιονισμένο ορεινό όγκο του Ερύμανθου και τα απέναντι Νεζεροχώρια. Μετράω τα Κ - Κάλανος, Καλάνιστρα. Όσο ανεβάινω δεν έχω θέμα με τη θερμοκρασία. Μένω ζεστός. Λιγοστοί οι κάτοικοι εδώ αλλά λένε και ένα λόγο συμπαράστασης.

Τοπίο στη Βλασία
Πριν τη κάτω Βλασία σε μια πλαγιά μπορώ να φανταστώ τι κρύβεται κάτω από το χώμα και το πράσινο χορτάρι. Είναι το θέατρο του αρχαίου Λεοντίου. Στο αριστερό σας χέρι όταν ξαναπεράσετε. Και να φτάνουμε στη Κάτω Βλασία! Ανήκει στα Καλαβρυτοχώρια άρα ο προορισμός μας είναι κοντά! Η θέα εδώ είναι εκπληκτική δεδομένου πως σε αυτό το ύψος έχει ελατόδασος και πάντού τριγύρω έχει κορυφές.

Η διαδρομή μας είναι πάνω στο μονοπάτι του Παυσανία του αρχαίου δρόμου προς Ολυμπία. Από Άνω Βλασία ακολουθώντας τον ποταμό Σελινούντα, διασχίζοντας το δάσος της Φολόης φτάνει κανείς στην Ολυμπία. Μπορείτε εύκολα να πεζοπορήσετε από Άνω Βλασία για το διάσελο.

Επόμενο χωριό το Μάνεσι αλλά οι δυνάμεις μας είναι λίγες και η μέρα ακόμα μικρή. Παρόλα που απέχουμε λίγο από Καλάβρυτα επιλέγουμε με το συνοδοιπόρο μου να σταματήσουμε και να απολαύσουμε τα κατηφορικά κομμάτια της διαδρομής μας πίσω στην Πάτρα. Μπαλακλάβα το μπαφ και φύγαμε για πίσω.

Άντε και στον αγώνα Θυσίας! Η διαδρομή μας:
0