Εκπαίδευση σε νέες τεχνολογίες

Javascript, PHP, Java, Python... καταπιάνομαι με όλα αυτά. Καθώς προχωρούν τα χρόνια υποθέτω πως είναι δυσκολότερο να μάθεις κάποια καινούρια τεχνολογία. Ή μήπως υπάρχει τρόπος να υπερκάμψουμε αυτή τη δυσκολία;

Στα πλαίσια κάποιου προτζεκτ για την Ευρωπαϊκή Ένωση, που συμμετείχε πριν από κάποια χρόνια μια παλιότερη συνάδερφος, αφού διερευνήθηκαν οι πιθανές τεχνολογίες αποφασίστηκε η υλοποίηση να προχωρήσει με JSF, JavaEE και Oracle Database. Ο χρόνος του εγχειρήματος ήταν ένας με ενάμισης χρόνος. Πριν να ξεκίνησει οι προγραμματιστές παρακολούθησαν σεμινάριο μερικών εβδομάδων για JSF με ασκήσεις και έντυπο υλικό. Πρώτη φορά το άκουσα αυτό. Μακάρι να γινόταν και στις εταιρίες που έχω εργαστεί. Το προτζεκτ όμως δεν γινόταν στην Ελλάδα αλλά στο Βέλγιο... Είπα και γω, σκέφτηκα.

Η συνήθης γραμμή της συντριπτικής πλειοψηφίας των εταιριών ανάπτυξης λογισμικού στην Ελλάδα δεν παρέχει εκπαίδευση στους προγραμματιστές. Αυτό ισχύει ακόμα και για μεγάλες εταιρίες που έχουν ακόμα και εργαζόμενους μέσα στη ίδια την εταιρία που μπορούν να προσφέρουν εσωτερική εκπαίδευση χωρίς την αναγκη για συμμετοχή σε συνέδρια, workshops και μίσθωση consultants (παρόλο που και αυτά είναι απαραίτητα).

Θέλω να τονίσω πως το να γράφει κανείς κώδικα θέλει διαρκή ενημέρωση και προσπάθεια. Επενδύοντας στην εκπαίδευση βοηθά και κάνει καλύτερο τον προγραμματιστή. Ούτως ή άλλως οι υπόλοιποι τίτλοι (βλέπε φωτογραφία) είναι θιασώτες στο χώρο των εταιριών πληροφορικής (δυστυχώς πάλι στην Ελλάδα). Τουλάχιστον βοηθήστε μας να κανουμε καλύτερα τη δουλειά μας!
0