Otto Skorzeny

Η λέξη commando καθιερώθηκε από τις αγγλικές επίλεκτες δυνάμεις που συγκροτήθηκαν στη διάρκεια του 2ου Παγκοσμίου Πολέμου. Οι μονάδες αυτές εκπαιδεύονταν στη χρήση πολλών ειδών όπλων, πολεμικών οχημάτων, εκρηκτικών υλών. Μάθαιναν πολλές ξένες γλώσσες, ήταν δεινοί σκοπευτές και κολυμβητές.Ανελάμβαναν καταδρομικές επιχειρήσεις σε διάφορες περιοχές της εμπόλεμης ζώνης ακόμα και πίσω από τις εχθρικές γραμμές.

Ο Αυστριακός Otto Skorzeny είναι χαρακτηριστικό δείγμα commando που έδρασε για λογαριασμό του Άξονα. Απέκτησε το επωνύμιο του "σημαδεμένου" (scarface) από τους Αμερικανούς και θεωρήθηκε ως "ο πιο επικίνδυνος άνθρωπος στη Ευρώπη" από τους συμμάχους αφότου κυκλοφόρησε η φήμη για απόπειρα δολοφονίας του Αμερικανού αρχιστράτηγου Eisenhower, τα Χριστούγεννα του 1944. Ο Skorzeny όντως είχε μια βαθιά ουλή στο πρόσωπο του ως ένα είδος επιβράβευσης, μετέχοντας στη οργάνωση Schlagende Verbindungen στα φοιτητικά του χρόνια.

Οι επιχερήσεις που πήρε μέρος ο Skorzeny ως commando είναι οι ακόλουθες:

- Operation Francois: Αποτυχημένη αποστολή στο Ιράν, για αποκοπή της τροφοδοσίας της Σοβιετικής Ένωσης από τους συμμάχους
- Operation Rosselsprung: Απαγωγή του Josip Tito (του μετέπειτα αρχηγού της κομμουνιστικής Γιουγκοσλαβίας)
- Operation Oak (1943), η οποία στέφθηκε με απόλυτη επιτυχία. Πρόκειται για τη διάσωση του Benito Mousolini με ανεμόπτερο στο βουνό Gran Sasso
- Operation Panzerfaust (Mickey Mouse) (1944): Απαγωγή του γιού του βασιλιά της Ουγγαρίας Miklos Horthy, για να "πειστεί" να παραμείνει στο πλευρό του Άξονα
- Operation Greif (1944-45): Στη διάρκεια της, Γερμανοί στρατιώτες που μιλούσαν άπταιστα Αγγλικά, με αμερικανικές στολές και οπλισμό έσπειραν στον πανικό, δρώντας πίσω από τις γραμμές των συμμάχων δολοφονώντας στρατιώτες, κάνοντας σαμποτάζ στις τηλεπικονωνίες και σε στρατιωτικό εξοπλισμό. Τότε ήταν που διαδόθηκε η φήμη του πιο επικίνδυνου ανθρώπου στην Ευρώπη που αναφέρεται παραπάνω.

Μετά τον πόλεμο, ο Skorzeny φυλακίστηκε αλλά απέδρασε με τη βοήθεια παλιών του συνεργατών των SS που φορούσαν αμερικανικές στολές. Ήταν αρχηγός της οργάνωσης ODESSA που είχε ως στόχο να φυγαδεύσει και να αποφυλακίσει εγκληματίες πολέμου. Παρέμεινε κάποιο διάστημα στη Ισπανία του Francisco Franco, διετέλεσε σύμβουλος του Nasser στην Αίγυπτο όπου εκπαίδευσε Παλαιστίνιους μαχητές (αναμέσα τους και ο Yasser Arafat) στο ανταρτοπόλεμο κατά του νεοσύστατου κράτους του Ισραήλ και των Βρετανών, για να καταλήξει στη Αργεντινή του Juan και Evita Peron. Εκεί ακολούθησε τα χνάρια του θησαυρού του Martin Bormann από χρυσό, πολύτιμους λίθους και χρήματα κυρίως από τους φυλακισμένους στα στρατόπεδα συγκεντρώσεως. Ερωτεύθηκε την Evita Perron, και τελικά ανέκτησε το θησαυρό σε αντάλλαγμα της φυγάδευσης του Juan Peron στη Ισπανία.

Μέχρι το θάνατο του, το 1975 από καρκίνο, προστάτευε τους Γερμανούς ομοιδεάτες του και δεν μετανόησε ποτέ για τα πιστεύω του όπως άλλοι ναζιστές. Τρομοκρατούσε και ακόμα και δολοφονούσε όποιους έδιναν πληροφορίες στους διώκτες των ναζιστών. Χαρακτηριστικό παράδειγμα ήταν η δολοφονία του Hubert Curkers (με την επωνυμία το Τέρας του Ρίγα) που προσπάθησε να δώσει πληροφορίες σε Ισραηλινούς πράκτορες για τη θέση του Josef Mengele, του Αγγέλου του Θανάτου του Auschwitz (ήταν ο εμπνευστής των θαλάμων αερίων).

Ζωή σαν και αυτή άνετα θα μπορούσε να την γυρίσει κανείς ταινία (σίγουρα όχι οι Αμερικανοί...). Αλλά από την άλλη ποιός θα επέλεγε κάτι τέτοιο για ένα τέρας των SS (ε να μην είμαστε αντικειμενικοί ως το τέλος του post...)
0