Εις την Πόλην


Είμαι ετεροδημότης δηλαδή ενώ ζω και εργάζομαι στην Αθήνα, ψηφίζω στο δήμο Θέρμου Αιτωλοακαρνανίας, στην κοινότητα Σιταραλώνων. Λόγω των πρόσφατων εκλογών επισκέφτηκα το σπίτι των προγόνων μου και βρήκα ένα πολύ ενδιαφέρον εύρημα, μια παλιά φωτογραφία του παππού μου με στρατιωτική στολή. Πρόκειται για ενθύμιο στρατού σαν και αυτά που βγάζουν οι νεότεροι άρρενες στις μονάδες κατάταξης, πριν την ορκομωσία τους.


Όμως, αυτή η φωτογραφία έρχεται να μας θυμίσει το κοινό όνειρο των πολιτικών και των απανταχού Ελλήνων, της ένωσης της καθ' ημάς Ανατολής, της εγγύς Ανατολής αλλά και άλλων περιοχών με έντονο το ελληνικό στοιχείο με την ηπειρωτική Ελλάδα. Το όραμα της Μεγάλης Ιδέας είναι πολύ πιο κοντινό χρονολογικά από όσο νόμιζα! Παρατηρήστε πως στο κάτω μέρος της φωτογραφίας είναι η Κωνσταντινούπολη! Στα αριστερά δεσπόζει η Αγία Σοφία, στο κάτω μέρος τα νερά του Βοσπόρου και ένα Ελληνικό πολεμικό πλοίο. Το πλόιο φέρει την Ελληνική σημαία και πρόκειται το δίχως άλλο για το θρυλικό «Γ. Αβέρωφ». Το πλοίο αντιπροσώπευσε την Ελλάδα ως μια από τις νικήτριες δυνάμεις του 'Α Παγκοσμίου Πολέμου και ακολούθησε τα άλλα συμμαχικά πλοία που κατέπλευσαν στην Πόλη, τον Οκτώβριο 1918 μετά της συνθήκη του Μούδρου.

Αν δεν κάνω λάθος, ο εκλιπόντας παππούς Θωμάς κατατάχθηκε στον στρατό μετά την Μικρασιατική καταστροφή, δηλαδή αφότου το όνειρο και η ελληνική παρουσία στην Μικρά Ασία είχαν πλέον σβήσει αλλά παρόλα αυτά οι στρατιώτες συνέχιζαν να φωτογραφίζονται μέσα σε αυτό το πλαίσιο με την φωτογραφία της Πόλης.
0